Tökfőzelék


Tökfőzelék

Július kedvence
Frideczky András séftől

Hozzávalók 4 személyre

Borjú pörkölt
libazsír – 50 g
vöröshagyma – 100 g
TV paprika – 50 g
paradicsom – 50 g
borjú lapocka – 500 g
fűszerpaprika

bors

vajtök – 800 g

Kapros tökpüré
vajtök belső része – kb. 300 g
napraforgóolaj – 3-4 ek
újhagyma – fél csomag
fokhagyma – 1 gerezd
burgonya – 100 g
tejföl – 100 g

Főzelékbetét
napraforgóolaj – 2 ek
gyalult tök – kb. 500 g
kápia paprika – 50 g
újhagyma zöldje – fél csomag
kapor
málnaecet

Nehézségi fokozat:     4 csillagos

Elkészítés:

A pörkölthöz a libazsíron a hagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és így egy jóízű pörkölt alapot készítek. A borjú lapockát vékonyan lehártyázom, és a pörkölt alapba helyezem. Sózom, borsozom és szakaszos párolással ízletes pörköltöt készítek belőle.
A vajtököt meghámozom és a tök széléből levágott vékony szeletekből gyalult tököt készítek. Ezt követően napraforgóolajon üvegesre pirítom az újhagymát és a fokhagymát, majd hozzáadom a vékonyra szeletelt, meghámozott burgonyát és néhány perc múlva a tök belső, magos részét. Kis idő elteltével ízesítem tejföllel, és az így elkészült pürét összeturmixolom.
Egy kis zsiradékon, nagy lángon, só és bors hozzáadásával elkezdem pirítani a gyalult tököt, majd egy perc múlva hozzáadom a vékony csíkokra vágott kápia paprikát, az újhagyma zöld szárát, kaprot és ízlés szerint néhány csepp málnaecetet.

Turbózd fel!

fekete

Ízében és színében is nagyot lendít a főzeléken, ha a pörkölt készítése során a pörkölt alapot leturmixoljuk és a borjú lapockát ebbe kezdjük el főzni, illetve a fűszerpaprikát a pörkölt készítésének befejező fázisában rakjuk bele az ételbe.