Malac krémleves


Malac krémleves

Március kedvence
Frideczky András séftől

Hozzávalók 4 személyre
Sertészsír – 30 g
Füstölt szalonna – 50 g
Póréhagyma – 100 g
Vöröshagyma – 100 g
Fokhagyma – 2 gerezd
Zöldség alaplé  – 300 ml
Tv paprika – 50 g
Paradicsom – 50 g
Malacpofa – 500 g *
Sárgarépa – 100 g
Paszternák – 100 g
Barna csiperke – 100 g
Marhahúsleves – 500 ml
Kakukkfű
Tengeri só
Bors
Fűszer paprika
Tejföl

*A malacpofát mindenki be tudja szerezni kedvenc hentesétől, ha 2 – 3 nappal előre jelzi neki.

Elkészítés
Nehézségi fokozat:      3 csillagos

A zöldség alapevet 1 liter víz, 2 sárgarépa, 1 közepes fej zellergumó, 3 fehérrépa, 2 csomag petrezselyemszár és 1 fej tisztított vöröshagyma hozzáadásával főzöm meg.

A sertészsíron kiolvasztom az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, majd hozzáadom a finomra vágott vörös- és póréhagymát, valamint a fokhagymát, kakukkfüvet, sót, borsot. A zöldség alaplevet kanalanként több részletben öntöm hozzá, és visszapirítom zsírjára. Amikor a hagyma megpuhult, akkor teszem rá a kockára vágott paprikát és paradicsomot.
A malacpofát közben lehártyázom, majd a hártyákat és a színhús 1/3 részét hozzápirítom a hagymaalaphoz, végül szakaszosan hozzáöntöm a maradék zöldség alaplevet. Mikor ez készre főtt, az egészet leturmixolom, hozzáteszem a kockára vágott 2/3-ad rész malacpofát és tovább főzöm. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, hozzáadom a kockára vágott zöldségeket (sárgarépa, paszternák, barna csiperke), és meghintem fűszerpaprikával. Az egészet alaposan elkeverem, és felengedem a marhahúslevessel. Készre forralom, és tálaláskor tejföllel meglocsolom.

Turbózd fel!

fekete

Még izgalmasabbá tehetjük a levest, ha a sárgarépát, paszternákot és barna csiperkét kivesszük az alapléből, amikor ressre főttek, és a megpuhult 2/3-ad rész malacpofa hússal együtt egy serpenyőben alaposan lepirítva, levesbetétként tálaljuk.